SGINGZ partner na strateškom partnerstvu u okviru Erasmus+ “Youth workers academy”
O PROJEKTU

Projekt „Youth workers academy“, broj projekta: 2016-1-SI02-KA205-013513 je strateško partnerstvo u okviru Erasmus + programa, te traje od 1.06.2016. – 31.05.2018. godine. Prijavitelj je Zavod Mladinska Mreža MaMa iz Slovenije u partnerstvu s Asociatia Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila iz Rumunjske, Turkiye Genclik Birligi Dernegi iz Turske te Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba iz Hrvatske. U okviru projekta, partneri će razmijeniti primjere dobre prakse, posjetiti u svakoj državi najmanje 3 organizacije (ukupno najmanje 12) koje rade s mladima s manje mogućnosti u 3 područja: ruralno, invaliditet i LGBTQI. Osmislit će se 3 kurikuluma s metodama za youth workere – osobe koje rade s mladima u 3 navedena područja te uključiti 180 youth workera kroz 3 pilot treninga prema područjima u svakoj državi.
Cilj je educirati youth workere za rad sa specifičnim grupama mladih kako bi znali kako im ispravno pristupiti i pomoći da u potpunosti razviju svoj puni potencijal i aktivno sudjeluju u društvenoj zajednici.

1. RADNI SASTANAK U SLOVENIJI

Od 1. kolovoza do 4. kolovoza 2016. predstavnici Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba Josip Brozović i Marija Novina – Nicolescu su sudjelovali na kick off sastanku u okviru Erasmus + projekta „Youth Workers Academy“- 2016-1-SI02-KA205-013513 . Sastanak se održao u Sloveniji, koja je prijavitelj projekta u partnerstvu sa Rumunjskom, Turskom i Hrvatskom.

Kao i uvijek na prvom radnom sastanku cilj je bio postaviti zajednički jezik i razumijevanje između partnera za cijeli tijek projekta. Raspravljalo se o svim dijelovima projekta od ciljeva, provedbe aktivnosti, vremenskog tijeka, obveza i zadataka svakog partnera do financija. Na kraju su se podijelile odgovornosti i dogovoreni koraci slijedeće faze projekta.

NAJAVA STUDIJSKOG POSJETA U BUKUREŠTU, RUMUNJSKA

Od 06.-10. listopada 2016. Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba će, kao partner, sudjelovati na studijskom putovanju u Bukurešt vezano za projekt “Youth workers academy“ broj projekta: 2016-1-SI02-KA205-013513. Tijekom studijskog posjeta, partneri će posjetiti najmanje 3 različite organizacije/institucije koje se bave s mladima s manje mogućnosti u području invaliditeta, LGBTQI zajednice te ruralnim područjima.
Unutar projekta će, zajedno s partnerima Turskom i Rumunjskom te nositeljem projekta Slovenijom, uspostaviti 3 kurikuluma koja će koristiti osobe koje rade s mladima s manje mogućnosti.

1. STUDIJSKI POSJET U BUKUREŠTU, RUMUNJSKA

Prvi studijski posjet u okviru projekta „Youth workers academy“, broj projekta: 2016-1-SI02-KA205-013513 je organizirao partner iz Rumunjske – Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila u suradnji s Adina Stiftelsen Foundation. Studijski posjet se održao u Bukureštu od 6.-10. listopada 2016., te su na njemu sudjelovali svi partneri – predstavnici Zavoda Mladinska Mreža MaMa iz Slovenije, Turkiye Genclik Birligi Dernegi iz Turske i Josip Brozović i Marija Novina – Nicolescu kao predstavnici Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba iz Hrvatske.
U okviru studijskog posjeta, upoznali smo se s radom slijedećih organizacije koje rade s mladima s manje mogućnosti: Adina Stiftelsen Foundation, Human Catalyst, Accept Romania, Chance for Life, Teach for Romania i Youth Voice Romania. Dogovoreni su i datumi slijedećeg studijskog posjeta u Zagrebu te daljnji koraci i obveze partnera u provedbi aktivnosti projekta.

2. STUDIJSKI POSJET U ZAGREBU, HRVATSKA

Drugi studijski posjet u okviru projekta “Youth Workers Academy” se održao u Zagrebu od 18. do 22. siječnja 2017. godine. Na njemu su sudjelovali svi partneri – predstavnici Zavoda Mladinska Mreža MaMa iz Slovenije, Turkiye Genclik Birligi Dernegi iz Turske, Asociatia Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila iz Rumunjske te Marija Novina – Nicolescu, Iva Hlavač i Marija Lozo kao predstavnice Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba iz Hrvatske. U okviru studijskog posjeta predstavnici udruga koje rade s mladima u Hrvatskoj su nas upoznali sa svojim radom, napose u području relevantnom za projekt koji provodimo. Posjetili smo Forum za slobodu odgoja, Mrežu mladih Hrvatske, Lezbijsku grupu Kontra te SOIH – Zajednicu saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, a u posjet su nam iz Belišća došle predstavnice Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju – Zvono. Na radnom sastanku definirane su daljnje aktivnosti i obaveze koje će omogućiti uspješnu provedbu zajedničkog projekta te su dogovoreni datumi sljedećih studijskih posjeta Sloveniji i Turskoj.

3. STUDIJSKI POSJET U INSTAMBULU, TURSKA
07. – 10. lipnja 2017

3. studijski posjet u okviru projekta “Youth workers academy“ se održao u Istanbulu, Turska od 07. do 10. lipnja 2017. godine. Na projektu su sudjelovali partneri iz Turske i Rumunjske kao i nositelji projekta iz Slovenije te dva predstavnika iz Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba. Isto kao i na prošlom studijskom posjetu (koji se održao u Zagrebu od 18. do 22. siječnja 2017. godine) predstavnici udruga koje rade s mladima u Turskoj su nas upoznale sa svojim radom i problemima, a pogotovo onima koji su relevantni za spomenuti projekt. Prilikom posjeta održan je i radni sastanak na kojem su definirane daljnje aktivnosti i obveze vezane za uspješno zaključivanje projekta.