“OSI za OSI – Integracija nezaposlenih gluhih žena na tržištu rada“ – uvodna konferencija

Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba je 25. veljače 2019. godine u 12.00h u Hotelu Dubrovnik održao Uvodnu konferenciju projekta UP.02.1.1.05.0301 – OSI za OSI – Integracija nezaposlenih gluhih žena na tržištu rada“ koji se provodi uz potporu Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u okviru poziva “ZAŽELI – Program zapošljavanja žena” u 100% iznosu od 1.175.186,70 kn.

Katarina Tonković kao predsjednica Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba pozdravila je goste i održala kratku prezentaciju o dosadašnjim aktivnostima Saveza. Istaknula je kako Savez svojim aktivnostima djeluje na prevladavanju komunikacijskih barijera, ukidanju stereotipa te kreiranju stava zajednice prema gluhoći, prema hrvatskom znakovnom jeziku i prema gluhim osobama općenito. Danas Savez broji preko tisuću članova i svakodnevno je mjesto okupljanja gluhih i nagluhih osoba. Provodi brojne projekte, financirane na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini kojima je zajednički cilj poboljšanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba. Zatim je sudionike konferencije pozdravila Ivana Rajić-Mišković, koordinatorica projekta OSI za OSI – Integracija nezaposlenih gluhih žena na tržištu rada” koja je i samo osoba oštećena sluha.

Koordinatorica Ivana Rajić-Mišković je u svojoj prezentaciji upoznala sudionike sa ciljevima, svrhom i opravdanošću te aktivnostima projekta. Nositelj projekta je Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba, koji se pokazao kao uspješan prijavitelj dok su nam na ovom projektu partneri Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Projekt je sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda u prioritetu zapošljavanja. Projekt se provodi  od 17. siječnja 2019. do 17. srpnja 2021. i uključuje 20 krajnjih korisnika – osoba s invaliditetom te zapošljava 4 osobe s invaliditetom na poslovima pružanja pomoći starim i nemoćnima.

Sudionicima uvodnog predstavljanja projekta obratila se i Marija Halić, predstojnica Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zagreba, koja je pohvalila doprinos Saveza borbi protiv nezaposlenosti osoba oštećena sluha u Zagrebu, te istaknula zadovoljstvo predstojećom provedbom projektnih aktivnosti.

Podsjetimo, za vrijeme trajanja projekta od 17. siječnja 2019. do 17. srpnja 2021. osnažit će se četvero nezaposlenih osoba s invaliditetom odnosno nezaposlene gluhe ili nagluhe žene s komunikacijskim barijerama za poslove pružanja pomoći u kući ili stanu za 20 osoba oštećena sluha starije životne dobi kojima prijeti institucionalizacija. Aktivnosti ovog projekta je da će se nezaposlene žene educirat za gerontodomaćice u ukupnom trajanju 160 sati gdje će nakon toga dobiti potvrdu u radnu knjižicu.  Projekt se provodi na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba je respektabilna organizacija koja okuplja gluhe i nagluhe osobe s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije te razvija sve oblike društvenog života i sustava brige za gluhe i nagluhe osobe. Naglasak je na inicijativama i projektima za poboljšanje kvalitete života gluhih osoba i njihovog položaja u široj društvenoj zajednici, a aktivnosti su usmjerene na unaprijeđenje i poticanje integracije gluhih u obitelji, obrazovanju, radnom mjestu i drugim oblicima društvenog života. S obzirom da Savez ima stabilne izvore financiranja kao što su Grad Zagreb, razna Ministarstva kao npr. Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te Europski socijalni fond  za očekivati je da će se ovim projektom osigurati trajno zaposlenje.