Uho za kulturu – Sorry i Revizor

Ovaj put za vas imamo dvije poslastice – predstave Sorry i Revizor. O čemu se točno radi, pročitajte u nastavku.

U predstavi Sorry redatelj Bobo Jelčić upotrebljava jednostavnu rekvizitu za istraživanje života u kazalištu i kazališta u životu, izravnim pristupom u radu s glumcima oblikujući minimalan niz događaja postavljenih među stanovnike jednoga malog i običnog gradića. U ovome se kazališnom istraživanju susreću glumci Drame HNK u Zagrebu i mladi glumci, studenti ADU u Zagrebu te zajedno dekonstruiraju arhetipske priče o naizgled jednostavnim odnosima, poput odnosa majke i kćeri, oca i sina, unutar prijateljstva, prvih ljubavi…

Predstava Sorry dio je projekta Prošireno kazalište unutar mreže kazališta okupljenih u Prospero projektu, a kojega je član i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu od 2014. godine.

Taj projekt započet je u razdoblju od 2008. do 2012., uz angažiranje šest europskih kazališta koja su imala potporu Kulturnoga programa Europske zajednice, stvorivši nov model suradnje, nazvan Prospero projekt. Zatim su četiri kazališta iz projekta predložila još tri partnera za pridruživanje te u razdoblju od tri godine kazališta odabiru, podržavaju i prate šest projekata.

Danas Projekt Prospero: Prošireno kazalište, sufinanciran programom Europske unije Kreativna Europa, okuplja 10 partnera – devet kazališta i jedan medij (ARTE), iz devet zemalja EU. Neka od kazališta u projektu su Théâtre National de Bretagne, pariški Odéon-Théâtre de l’Europe, Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene, berlinska Schaubühne am Lehniner Platz, Göteborgs Stadsteater, lisabonski São Luiz Teatro Municipale, Internationaal Theater Amsterdam, Théâtre de Liège.

U predstavi Revizor prema remek djelu N.V.Gogolja (u režiji jednog od najnagrađivanijih ruskih umjetnika Sergeja Potapova) razotkrivamo svijet korupcije do u najsitnijih detalja, dočaravamo brojne karaktere koji jedino vezama, uslugama i novcem ostaju na svojim pozicijama. Nemoral, lukavost i poniznost vladaju, a varalice to iskorištavaju, stvarajući sliku bolesnog i pokvarenog društva.

U ansamblu predstave u ulozi načelnika, upravitelja grada je Bojan Navojec, njegovu ženu tumači Daria Lorenci Flatz a kćer Iva Mihalić. Lažnog revizora, običnog činovnika Hlestakova glumi Igor Kovač a njegovu slugu Osipa Ivan Jončić. Školski nadzornik je Slavko Juraga, sudac Dušan Bućan, staratelj dobrotvornih ustanova Alen Šalinović, Milan Pleština je upravitelj pošte, mjesni vlastelini Dopčinski i Bopčinski Filip Vidović i Silvio Vovk, policajca igra Kristijan Potočki a Mišku, slugu Tin Rožman.

Podsjećamo sve da je projekt “Uho za kulturu” financiran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a u partnerstvu s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu i Muzejom prekinutih veza.

Za više informacija, posjetite nas na:

  1. Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske – https://min-kulture.gov.hr/
  2. Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba – https://sginzg.hr/
  3. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu – https://www.hnk.hr/hr/
  4. Muzej prekinutih veza – https://www.facebook.com/Muzejprekinutihveza/