Svečano potpisivanje Ugovora za projekt “Tumač znakovnog jezika – podrška gluhim osoba u prevladavanju komunikacijskih barijera”

Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba u sklopu Poziva za prijavu dvogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2022.-2023. od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike provodi program „TUMAČ ZNAKOVNOG JEZIKA – podrška gluhim osobama u prevladavanju komunikacijskih barijera“.

Provedbom projekta jača se socijalno uključivanje osoba s invaliditetom na način da je projektom osigurano pružanje usluge kvalificiranog tumača/prevoditelja znakovnog jezika (stručnih komunikacijskih posrednika) gluhim osobama u svim životnim situacijama. Svakodnevnom podrškom tumača/prevoditelja znakovnog jezika (stručnog komunikacijskog posrednika), gluhe osobe u mogućnosti su ostvariti jedno od svojih osnovnih ljudskih prava – pravo na informaciju te pravo na ravnopravno sudjelovanje u zajednici s „čujućim“ osobama.

Osim integracije u društvenu zajednicu, projektom se potiče osnaživanje gluhih osoba, kao i zadržavanje njihove samostalnosti, neovisnosti i donošenje vlastitih odluka.

Zapošljavanjem kvalificiranih tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, postiže se afirmacija prava na interakciju na znakovnom jeziku, kao i promoviranje i poštivanje lingvističkog identiteta zajednice gluhih.