Dani otvorenih vrata saveza gluhih i nagluhih grada zagreba

Hrvatsko društvo tumača i prevoditelja znakovnog jezika gluhih je u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba organizirao III. smotru znakovnog jezika, u srijedu 3. lipnja 2015. u zagrebačkom hotelu Palace.

Smotru je u ime predsjednice Hrvatskog društva tumača i prevoditelja znakovnog jezika gluhih, gđe. Mirjane Juriša, prigodnim govorom otvorila gđa. Marija Novina Nicolescu. Čestitala je svim polaznicima na uspješnom polaganju ispita te istaknula kako se ove godine očekuje stupanje na snagu Zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba koji je jako važan za priznavanje hrvatskog znakovnog jezika te uređivanje statusa tumača/prevoditelja, odnosno stručnih komunikacijskih posrednika, kako će se nazivati prema navedenom Zakonu. Osim tumača/prevoditelja, pojam stručni komunikacijski posrednik obuhvaća i daktilografe te prevoditelje za gluhoslijepe osobe. Održavanje tečajeva znakovnog jezika je vrlo važno obzirom da je to trenutno jedini način edukacije novih tumača/prevoditelja. Međutim, nadamo se da će uskoro biti verifician program edukacije stručnih komunikacijskih posrednika koji će provoditi Učilište Adiutor. Hrvatsko društvo tumača i prevoditelja znakovnog jezika gluhih sustavno radi na podizanju svijesti šire društvene zajednice o znakovnom jeziku, pravima gluhih i nagluhih osoba te njihovom potpunom uključivanju u društvo.

Dvorana hotela je bila premala za sve posjetitelje smotre obzirom da je broj polaznika tečaja svake godine sve veći. Veliku podršku polaznicima su došle pružiti gluhe osobe, članovi Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba s predsjednicom Katarinom Tonković, predstavnica gradskog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gđa. Lada Žamarija, ravnatelj URIHO-a i predsjednik OSVIT-a, g. Josip Držaić, rukovoditeljica službe za rehabilitaciju URIHO-a, gđa. Višnja Majsec Sobota te dugogodišnji vanjski suradnik Saveza, g. Ivan Sobota.

Ove godine smo imali polaznike sva četiri stupnja hrvatskog znakovnog jezika te dva stupnja međunarodnog znakovnog jezika. Također, sudjelovala je i grupa polaznika, članovi Udruge OSVIT. Svaka grupa je izvela kratak skeč, prezentaciju ili pjesmu na znakovnom jeziku kako bi pokazali naučeno. Podijeljene su svjedodžbe, a najboljim polaznicima i pohvalnice.

Smotru je prigodnim govorom zatvorila predsjednica Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, gđa. Katarina Tonković te pozvala sve prisutne na kratku zakusku.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Skip to content