Otvorenje Kluba “Iznad 60”

Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba, dana 01.04.2008.godine, otvorio je Klub gluhih osoba starije životne dobi slikovitog naziva «Iznad 60». Osim članova kluba, predsjednika Saveza Damira Živkovića, izvršne direktorice Saveza Mirjane Juriša te predsjednika Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Andrije Haleca, otvorenju je prisustvovao gradonačelnik Milan Bandić te pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, Marinka Bakula Anđelić. Klub «Iznad 60» osnovan u skladu sa smjernicama, zadaćama i idejama Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2007.-2010. godine, kao posebna sekcija unutar Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba. Kako je prisutnim novinarima objasnila Izvršna direktorica Saveza, Mirjana Juriša, stanovništvo stari i toga nije pošteđen nitko, pa ni gluhe osobe. Kad uđe u visoke godine, čovjeku je potrebno kvalitetno osmisliti život i pružiti sadržaje koji će mu ispuniti vrijeme.

Gluhim osobama je teško uključiti se u redovne gerontološke centre, jer je «čovjeku koji ima preko 60 godina teško opet se uključivati, socijalizirati i drugima objašnjavati i podučavati ih o svojim potrebama. Stariji ljudi žele se osjećati ugodno». Zato se Savez koncentrirao na praktično gluhe osobe starije od 60 godina, koje znaju znakovni jezik i u klubu se ugodno osjećaju. U klubu im se, rekla je Juriša prilikom njegova otvaranja, nude različiti sadržaji – od tjelovježbe i kreativnih radionica do savjetovališta o prehrani, psihološka savjetovališta i razni drugi sadržaji koji ih zanimaju. S vremenom će se u klubu moći pojesti i ručak. «Ali njima je najdraže», dodala je Mirjana Juriša, «kad se mogu naći i puno, puno razgovarati. Nikada dovoljno znakovnog jezika i znakovne komunikacije». Ova je godina, svjetski priznata kao Godina međukulturalnog dijaloga, što su gluhi iskoristili u još jednom pokušaju uvažavanja znakovnog jezika kao jezika. «Prijedlog Zakona o uporabi hrvatskog znakovnog jezika je već u proceduri», izvijestila je Mirjana Juriša, «i ako se takav zakon usvoji do kraja godine, bit će to dobra podloga za dvojezično obrazovanje gluhe djece i, naravno, kasnije, kvalitetniji i lakši život gluhih osoba». Za početak rada Kluba «Iznad 60» grad Zagreb je izdvojio 70 tisuća kuna.

U svome neposrednom i izravnom stilu, gradonačelnik Milan Bandić obećao je polovno vozilo koje će u klub voziti teže pokretne članove. Gradonačelnik Bandić pozdravio je sve prisutne, od «najmlađih do onih iz najmudrije generacije» i rekao da «neće probati palačinke koje su za taj događaj ispekli mladi kuhari iz centra „Slava Raškaj“- Zadruga „Slatki izazov“, jer je, kazao je, «trčeći nedavni maraton izgubio tri kilograma, pa se boji da će ih dobiti nazad». Predsjednik Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Andrija Halec rekao mu je kako mu gdje god dođe svi kažu isto: «Blago vama, vi imate Bandića». Inače, želja je i plan Saveza s vremenom otvoriti jedan veliki centar koji bi imao sadržaje za sve uzraste, ali i smještaj za nemoćne i teško pokretne članove.

Tekst napisala: Miruna Kastratović, novinarka Hrvatskog radia