Uho za kulturu – Tko pjeva zlo ne misli

“Tko pjeva zlo ne misli” najpoznatiji je film redatelja i scenarista Kreše Golika, ujedno je i jedan od najgledanijih hrvatskih filmova u povijesti, podnaslovljen kao “ljubavna komedija s pjevanjem”, a strukturiran u obliku kolažnog dnevnika. Snimljen je prema antologijskoj prozi Iz dnevnika maloga Perice zagrebačkog pjesnika i pripovjedača Vjekoslava Majera.

Glavnina zbivanja odvija se u gornjogradskom stanu obitelji Šafranek, u njihovu dvorištu, Samoboru, Maksimiru, savskom kupalištu 1935. godine. Film ima izrazito bogato razrađene likove s romantičarskim elementima, čiji je emocionalni život predstavljen i nizom popularnih ljubavnih šlagera.

Početkom druge polovice 1930-ih godina dvadesetog stoljeća u Zagrebu, mlada i privlačna gospođa Ana Šafranek (Mrijana Bohanec) osjeća da vene u braku sa svojim mnogo starijim mužem Franjom (Franjo Majetić). Prilikom izleta u Samobor srce joj svojim kavalirskim gestama i očitom naklonošću razgali elegantni gospodin Fulir (Relja Bašić), koji je uskoro posjeti u njezinu zagrebačkom stanu i izjavi joj ljubav. Istovremeno, u Fulira se zagleda Anina starija sestra Mina (Mia Oremović), neugledna usidjelica. Franjo se dosjeti da bi bilo zgodno Fulira oženiti s Minom, što se nimalo ne svidi Ani. Svjedok tih ljubavno-obiteljskih peripetija je mali Perica (Tomislav Žganec), sin Šafranekovih.

Tko od nas nije pogledao ovaj kultni film? Ako vas zanima kako se film razlikuje od predstave – javite nam se da rezervirate svoju ulaznicu.

Podsjećamo sve da je projekt “Uho za kulturu” financiran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a u partnerstvu s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu i Muzejom prekinutih veza.

Za više informacija, posjetite nas na:

  1. Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske – https://min-kulture.gov.hr/
  2. Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba – https://sginzg.hr/
  3. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu – https://www.hnk.hr/hr/
  4. Muzej prekinutih veza – https://www.facebook.com/Muzejprekinutihveza/