Izvješće sa predavanja održanog u o.š. Tin Ujević

Sudjelovale: Iva Hiršl, mag.rehab.educ. i Nives Gotovac, prevoditeljica

Datum održavanja aktivnosti: 11. prosinca 2012. , od 13:15-14:20h

Mjesto održavanja aktivnosti: OŠ Tin Ujević, Koturaška ulica 75, 2. razred osnovne

Organizator aktivnosti: Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba

Materijali: slike dvoručne abecede, plakat sa savjetima kako komunicirati s (na)gluhim osobama te slikama pojedinih radnji i pojava prikazanih znakovnih jezikom

Kratak opis aktivnosti: Predavanje je započelo predstavljanjem predavača Ive Hiršl i prevoditeljice znakovnog jezika Nives Gotovac.
Najprije smo djeci podijelile papire sa slikama dvoručne abecede, a na ploču smo zalijepile plakat sa savjetima kako komunicirati s (na)gluhim osobama te slikama pojedinih radnji i pojava prikazanih znakovnim jezikom koje je Nives ujedno zorno demonstrirala djeci.
Nives je govorila o svojem osobnom iskustvu kao dijete gluhih roditelja, navodeći primjer događaja iz djetinjstva kako gluhi mogu čuti vibracije glazbe, iako ne čuju glazbu. Ja sam govorila o svom osobnom iskustvu kao nagluha osoba te što je značilo za moju obitelj kad su otkrili da slabije čujem, zatim o specifičnosti boje glasa kod gluhih, odnosno nagluhih osoba, kao i da očitavanje sa usana znači samo ispomoć kod sporazumijevanja. Također sam upozorila djecu na često korištenje izraza „gluhonijemi“ za sve osobe oštećena sluha te sam napomenula kako je to nepravilan izraz, jer gluhi mogu govoriti, mogu formirati zvukove, jer nemaju oštećene glasovne organe, samo u komunikaciji s drugim gluhim osobama ne upotrebljavaju glas, jer znaju da ih druga gluha osoba ne može čuti.