Okrugli stol Pravo na prilagodbu televizijskog programa za osobe oštećena vida i oštećena sluha, Kino Europa

  • U prostorijama Kina Europe 9. prosinca 2014. godine održan je Okrugli stol pod nazivom Pravo na prilagodbu televizijskog programa za osobe oštećena vida i oštećena sluha, organiziran u suradnji s Human Rights Film Festivalom, a u sklopu projekta „Kad slijepi i gluhi rade zajedno onda svi razumiju“. Projekt je financiran od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva , a provode ga 5 udruga partnera: Udruga slijepih Zagreb (nositelj projekta), Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga slijepih Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije i Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije. Cilj projekta jest prikazati trenutnu razinu prilagođenosti televizijskog programa osobama s oštećenjima vida i sluha te primjerom pokazati što je adekvatna prilagođenost televizijskog programa za osobe s oštećenjima vida i sluha.

    Okrugli stol je otvoren prikazivanjem eksperimentalnog filma Hakirani krug, redateljice Deborah Stratman iz SAD-a, koji je prilagođen za praćenje osobama oštećena vida i
    oštećena sluha. U nastavku Okruglog stola predstavnici institucija i organizacija civilnoga društva u svojim su izlaganjima govorili o trenutnoj zakonskoj regulativi i njezinom mogućem poboljšanju u području prilagodbe, te o praksi prilagodbe tv programa za gluhe i slijepe u Hrvatskoj i Europi.

    Izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba i predsjednica Hrvatskog društva tumača i prevoditelja znakovnog jezika gluhih, gđa Mirjana Juriša govorila je o Praksi prilagodbe tv programa za osobe oštećena sluha, maloj količini postojećeg prilagođenog TV sadržaja na HRT – u te o mogućnostima poboljšanja u praksi.