Obilježavanje Međunarodnog dana gluhih 2014.

  • Na Cvjetnom trgu 27. rujna 2014. s početkom u 11:00 sati obilježen je Međunarodni dan gluhih, s ciljem da se u javnosti potakne podizanje svijesti o važnim temama koje, u svrhu unaprjeđenja kvalitete svakodnevnog života gluhih i nagluhih osoba.
    Kao i svake godine, Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba organizirao je obilježavanje Međunarodnog dana gluhih, koji se odlukom Svjetske federacije gluhih iz 1958. godine obilježava zadnje subote u mjesecu rujnu. Istovremeno je donesena odluka da se aktivnosti vezane uz propagiranje tog dana provode tijekom tjedna nazvanog Međunarodni tjedan gluhih. Svrha obilježavanja je privući pozornost političara, vlasti i šire društvene javnosti na postignuća zajednice gluhih, te upozoriti javnost na njihove probleme i potrebe. Obzirom da Savez djeluje već 60 godina, svake se godine kroz različite manifestacije pridružuje svim gluhim osobama svijeta.


    Ove godine, u subotu 27. rujna na Cvjetnom trgu javnosti je predstavljen rad udruge, okupljeni su predstavnici udruga osoba s invaliditetom te predstavnici gradskih i državnih upravnih tijela; Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić. Događaju je prisustvovala i gđa Kolinda Grabar Kitarović. Upoznati su s problemima s kojima se suočavaju gluhe osobe uslijed Izmjena i dopuna Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima te Jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u I. razred srednje škole. Prema navedenom Pravilniku, gluhe i nagluhe osobe, korisnici slušnih pomagala, izgubile su pravo na besplatne baterija za slušna pomagala. Ono što je u najvećoj mjeri neprihvatljivo je da se izravno diskriminira jedan dio populacije unutar iste skupine osoba istovrsnog oštećenja jer se korisnicima kohlearnih implantata odnosno umjetne pužnice osigurava besplatno korištenje baterija. Hrvatska je potpisnica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koja u čl. 5 zabranjuje diskriminaciju po svim pitanjima, posebno unutar kategorije osoba s istim oštećenjem, što sada upravo radi HZZO.
    Bitno je također skrenuti pozornost na spomenuti Popis kojeg je donijelo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, a koji gluhim i nagluhim učenicima uskraćuje pravo na vlastiti izbor srednje škole koju žele i koju su u mogućnosti pohađati. Stoga ćemo u okviru Međunarodnog dana gluhih ukazati na pravo gluhih i nagluhih osoba na vlastiti izbor zanimanja i obrazovanja u redovnim školama, bez obzira na propisane Kontraindikacije.
    Ono što držimo najvažnijim, prilagodba je dijela programa HRT – a, gluhim i nagluhim osobama. To se prije svega odnosi na titlovanje dokumentarnih serija i filmova na hrvatskom jeziku, kako bi ih gluhe i nagluhe osobe bile u mogućnosti pratiti.