Osnivanje info-centra i uređenje prostorija kluba mladih gluhih i nagluhih "Feniks"

U prostorijama Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, 25.ožujka 2013. održan je skup povodom osnivanja Info-centra koji bi trebao djelovati u okviru Kluba mladih gluhih i nagluhih „Feniks“. Uz uređenje prostorija Kluba, planirano je i osnivanje Info-centra koji bi bio isključivo usmjeren na savjetovanje i informiranje mladih gluhih i nagluhih osoba. Također, u planu je i pokretanje web stranice kako bi Klub mogao oglašavati o svome postojanju, radu, aktivnostima, tumačima za znakovni jezik, informirati javnost, mlade gluhe i nagluhe osobe o pravima, povlasticama i događanjima u okviru Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba.

     Skupu je nazočio gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić koji je obišao zapuštene prostorije u kojima bi se trebao nalaziti Klub i obećao pomoć Grada u njihovom uređenju. Održana je kratka prezentacija u kojoj su predstavljeni problemi i poteškoće s kojima se mladi gluhi i nagluhi susreću u svakodnevnom životu. Problemi uklapanja u društvo, teškoće u obrazovanju i zapošljavanju, socijalna izolacija, emocionalni i psihološki problemi samo su neki od poteškoća s kojima se gluhe osobe susreću. Upravo zato je važno osnivanje Info-centra i uređenje prostorija Kluba čime bi im se barem malo pomoglo u prevladavanju svakodnevnih životnih poteškoća.

     Nakon prezentacije kratko sam porazgovarao sa gospođicom Marinom Nišević-voditeljicom Kluba mladih gluhih i nagluhih „Feniks“: “Grupa mladih „Feniks“ počela je s radom ponovno nakon nekoliko godina. U sklopu svoga programa provodimo razne aktivnosti kao što su novinarska i foto grupa, moda, ples...Želimo pokazati da i mladi gluhi mogu obavljati razne aktivnosti kao i čujuće osobe.U svome radu imamo mnogo planova,a prioriteti su nam da pomognemo mladim gluhima u lakšem zapošljavanju i njihovom boljem uključivanju u svakodnevne životne aktivnosti. Također, nadamo se da će nam Grad urediti prostorije za info-centar kako bi mogli organizirati još više aktivnosti za naše članove.“

                                                                                           Boris Birošević