8. EUDY KAMP – BEOGRAD, 20. – 28.07.2008.                                                                                     

EUDY - European Union of the Deaf Youth je organizacija mladih i za mlade gluhe osobe, u dobi od osamnaest do trideset godina, zemalja članica Europske unije i zemalja koje još nisu članice. EUDY je neprofitna organizacija koja se temelji na volonterskom radu mladih gluhih osoba. EUDY radi na suradnji, obaviještenosti i povećanju znanja u svrhu poboljšanja kvalitete života mladih gluhih osoba u Europi. Posebnu pažnju usmjerava na nove zemlje članice Europske unije i one koje će to postati. Najvažnija aktivnost EUDY je bienalni Eudy Camp. Oni pozivaju nove i potencijalne članove u kampove, te ih upoznaju sa svojim radom. 2006. godine naše članice, Tihana i Ana, sudjelovale su na EUDY Campu u Dublinu, Irska. Nakon povratka, moglo se uočiti njihovo samopouzdanje i želja da još više i kvalitetnije educiraju okolinu o svojim teškoćama, a naročito o mogućnostima. EUDY Camp 2008. godine je organiziran u Beogradu, pod nazivom „Jednakost u obrazovanju-obrazovanjem do jednakosti“. Osnovni cilj Kampa je dati mladima iz različitih zemalja Europe jedinstvenu priliku da se upoznaju i da uče jedni od drugih. U međusobnoj komunikaciji mladi su koristili međunarodni znakovni jezik koji je nužan u integraciji gluhih osoba u europske tekovine. Kroz kamp su dobivena nova znanja, ideje i energija za nastavak rada mladih u svojim organizacijama. Na Kampu je sudjelovalo 27 zemalja sa oko 100 predstavnika. Hrvatsku su predstavljali članovi Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, Sabahudin Jusić - Budo, Bojana Gregor - voditeljica Kluba mladih gluhih osoba „Feniks 2“ i Ane Miljković – pomoćnica voditeljice. Svoja iskustva koja su stekli upoznavajući brojne mlade iz Europe, stečena znanja, informacije i utiske sa Eudy Kampa, iznijeli su u opsežnom izvješću, pa pročitajte samo sažetak

 

Mjesto i datum: Srbija – prvi put je Eudy kamp organiziran u zemlji koja nije članica Europske Unije!; Beograd, kamp Košutnjak; 20. – 28.07.2008.

Smještaj: kamp Košutnjak & hotel Trim (smještaj je bio organiziran tako da se sudionici što više upoznaju, pa su bili „pomiješani“ u sobama, npr. Bojana je bila u sobi s curom iz Nizozemske…)

Eudy tim: Jaroslav (predsjednik Eudy-a; iz Slovačke), Dittie (Norveška), Jenny (Švedska), Raffaele (Italija) & Kilian (Njemačka).
Organizacijski tim – Omladinska sekcija gluhih i nagluhih Srbije: Dušan, Jelena, Dejan, Senad, Mihailo, Miodrag, Desanka (prevoditeljica) i Vera (prevoditeljica).


Program EUDY kampa: sastojao se od predavanja, radionica, kulturnih obilazaka, izleta, kulturne večeri, predstavljanja sudionika i njihovih organizacija, posjeta gradskoj organizaciji gluhih grada Beograda i slobodnih aktivnosti.


Predavanja:
ŽIVOT GLUHIH – predavač Nigel Howard iz Kanade koji je govorio o povijesti gluhih od predkršćanskog vremena do danas, kao i o odnosu čujućih i gluhih u različitim vremenima.
KONVENCIJA UN O PRAVIMA OSOBA SA INVALIDITETOM – predavač Colin Allen iz Australije (član odbora Svjetske federacije gluhih) koji je sudionike upoznao sa organizacijom UN, njenim značajem u svijetu te s Konvencijom o pravima OSI i na članke Konvencije koji su od važnosti za zajednicu gluhih, a koji govore o kvalitetnom obrazovanju, pristupačnosti, znakovnom jeziku i kulturi gluhih.
ZNAKOVNI JEZIK – predavač Florjan Rojba koji je, u okviru Albanske organizacije gluhih, bio uključen u rad na albanskom znakovnom jeziku, a u svojoj prezentaciji je kao glavno pitanje postavio važnost zakonskog priznanja znakovnog jezika i njegovog izjednačavanja sa svim ostalim priznatim jezicima čime bi se omogućila veća pristupačnost za zajednicu gluhih.
OBRAZOVANJE GLUHIH – predavač Jaana Keski Levijoki iz Finske, predsjednica Finske organizacije gluhih, a ujedno i profesor. Govorila je o svom iskustvu u radu sa gluhom djecom, o različitim oblicima obrazovanja gluhih i o njihovim dobrim i lošim stranama.
LIDERSTVO I ZASTUPANJE – predavač Philipa Merrics  iz Velike Britanije (član Frontrunners3 grupe). Ona je sudionicima govorila o tome kako se aktivirati i kako se boriti za prava gluhih, za kvalitetno obrazovanje, zapošljavanje, pristupačnost, znakovni jezik, kulturu i organizacije gluhih.

EUD I RAD NA PROJEKTIMA – predavač Mark Weatley iz Velike Britanije (predsjednik Europske unije gluhih - EUD). On je sudionike prvo upoznao sa strukturom i ulogom EUD u svijetu gluhih, a zatim je govorio o radu na projektima sa fokusom na sastavljanje budžeta.
Predavanje je održao i Milosav Jovanović, predsjednik Saveza gluhih i nagluhih Srbije, a govorio je o gluhima i o znakovnom jeziku u Srbiji.
 
Osim predavača, i predstavnici Europske unije mladih gluhih (EUDY tim) održali su svoje radionice u kojima se govorilo o strukturi i povijesti EUDY i o internacionalnoj znakovnoj komunikaciji, koja je pored pisanog engleskog, bila zvanični jezik kampa. Oni su vodili i uvodne aktivnosti („razbijanje leda“) koje za cilj imaju da se sudionici opuste i što bolje pripreme za dalji rad.

Sudionici su posjetili Gradsku organizaciju gluhih Beograda, a članovi njihove omladinske sekcije organizirali su večeru i zabavu u klubu gluhih.
U razgledavanje Beograda, bila je uključena posjeta Kalemegdanskoj tvrđavi i hramu Svetog Save na Vračaru, te posjeta prostorijama Saveza gluhih i nagluhih Srbije, a omogućen je i jednodnevni izlet u manastir Hopovo na Fruškoj Gori, Srijemske Karlovce i Novi Sad.