efsli konferencija 2014. u Antwerpenu, Belgija

Ovogodišnja efsli godišnja skupština i konferencija održala se u prekrasnom belgijskom gradu Antwerpenu, gdje nas je ugostila Udruga prevoditelja flamanskog znakovnog jezika.
Prvenstveno za taj divan doživljaj Lea Starčević i ja moramo zahvaliti efslijevom SAF-u- posebnom fondu za sudjelovanje, koji je omogućio pokrivanje dijela naših troškova te naravno Savezu gluhih i nagluhih grada Zagreba koji pokrio ostatak troška.
Obzirom da naše Hrvatsko drustvo tumača i prevoditelja znakovnog jezika gluhih još nije punopravni član efslija od velike važnosti bio je sastanak s predsjednikom Peter Llewelyn Jonesom koji nam je obećao osobni angažman da što prije riješimo par tehničkih stvari koje nam stoje na putu.

Boravak u Belgiji omogućio je i sastanak s Lieve Roodhooft i Marinellom Salami, kako bi dogovorili detalje efsli Treninga na zahtjev koji se održao u Zagrebu krajem studenog.
Skupština je protekla u znaku rješavanja tehničkih pitanja efslija te uhodavanjem novog odbora, izabranog prošle godine, u povjerenim zadatcima.
Naslov konferencije ''Trikovi uma'' bio je vrlo intrigantan a predavanja nadasve zanimljiva. Jedan od predavača dokazao je da nakon 35-e godine aktivnosti pamćenja neminovno kreću silaznom putanjom sto je iznenadilo i nasmijalo mnoge. 

Tokom konferencije potpisana su dva sporazuma o suradnji efslija s waslijem- Svjetskim udruženjem prevoditelja znakovnih jezika te EUDYjem- Europskom unijom mladih Gluhih. Ti dokumenti samo će potvrditi ono na čemu se već duže radi a to je dobra međusobna suradnja navedenih organizacija.

Svakako ne smijemo propustiti zahvaliti i našim domaćinima Udruzi prevoditelja flamanskog znakovnog jezika koja je organizirala odličnu skupštinu i konferenciju a posebno nas oduševila večerom u povijesno zaštićenom objektu u kojem je bio i samostan ali i trgovina u kojoj su jednom otkrivene zabranjene biljke.

Sljedeća efsli konferencija održat će se u Varšavi, Poljska 11-13 rujna 2015., s vrlo zanimljivom temom- "Reći ili ne reći?- izazovi prevođenja sa znakovnog na govorni jezik".

efsli vidimo se opet! :)

Nives Gotovac