15. RIJEČKI DANI BIOETIKE NA MEDICINSKOM FAKULTETU U RIJECI;

"Visoko obrazovanje za sve:
perspektive podzastupljenih skupina"

Ovogodišnji dani bioetike organizirani su u okviru projekta „Studirati s invaliditetom – model Medicinskog fakulteta u Rijeci“  kojeg Medicinski fakultet u Rijeci nastoji realizirati uz pomoć fonda IPA, koji je povezan s utemeljenjem Nacionalnog centra za visoko obrazovanje gluhih i nagluhih (trenutno na razmatranju u Vladi RH).

U organizaciji skupa sudjeluju tri katedre: Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini, Katedra za socijalnu medicinu i epidemiologiju, Katedra za zdravstvenu njegu te Hrvatsko bioetičko društvo – Podružnica u Rijeci.

15. riječki dani bioetike, pod naslovom „Visoko obrazovanje za sve: perspektive podzastupljenih skupina“, održali su se 17.-18. svibnja 2013. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Uvodna izlaganja održali su mr. sc. Sandra Bošković, koordinatorica za pitanja studenata s invaliditetom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; Svjetlana Marion, Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom (SUMSI); doc. dr. sc. Tamara Martinac Dorčić,koordinatorica Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci; prof. dr. sc. Ljubica Pribanić, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Anka Slonjšak, dipl. oecc., pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i prof. dr. sc. Kristina Urbanc, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Studijski centar socijalnog rada.

U ime Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, na skupu su sudjelovale naše gluhe studentice Vjekoslava Sošić, Asja Barić, Ines Porupski te Petra Herak, zaposlenica Saveza. U svojim izlaganjima, prisutnima su svjedočile o svojim iskustvima u obrazovanju, problemima i teškoćama s kojima su se svakodnevno suočavale te koliko im pri studiranju pomaže podrška tumača/prevoditelja znakovnog jezika.

Asja Barić - Rijeka
   
Ines Porupski
   
Vjekoslava Sošić
15. riječki dani bioetike, Medicinski fakultet u Rijeci


Petra Herak, dipl. soc. radnica, stručna suradnica Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba


Vjekoslava Sošić, studentica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu


Asja Barić, studentica Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu


Ines Porupski, studentica Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, Diplomski studij eksperimentalne biologije


Marin Batur, mag. ing. silv., diplomirao na Šumarskom fakultetu u Zagrebu


Damir Herega, prof. reh., Udruga gluhih i nagluhih Primorsko – goranske županije